Stäng fönster Ulricehamn kn, VARNUMS KYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
Varnums kyrka har ett öppet läge tillsammans med en lantgård i ett skogsprängt jordbrukslandskap några kilometer norr om riksäg 40 mellan Borås och Ulricehamn. Kyrkan och gårdens ekonomibyggnad norr därom ligger på landsvägens östra sida. På västra sidan finns gårdens manbyggnad och söder om den en vidsträckt åker med en rest sten ungefär mittemot kyrkan. I trakten finns många fornlämningar. Ett stycke norrut är en av många fyrvägskorsningar i det intrikata småvägsnätet i den kyrktäta bygden. Väster om kyrkan rinner ån Viskan mellan sjöarna Mogden och Öresjön. Runt Varnum vidgas ån till flera småsjöar kantade av äldre sommarstugebebyggelse. Kyrkan ligger idag i socknens utkant, vilket kan bero på att vissa delar av grannsocknen Rångedala förr tillhörde Varnum. Församlingshemmet ligger ett stycke österut från kyrkan just vid vägskälet mot Rångedala. Mellan kyrkan och församlingshemmet breder våtmarker ut sig. Socknen kan ha fått namn efter Wärla bro över landsvägen mellan Varnum och Tärby, eller en annan bro kallad Wara bro. En annan teori menar att Hwaernemh, som kyrkbyn benämndes 1288, kan härledas till det fornvästnordiska ordet hverna som betyder kittel, gryta och syfta på Varnums läge i Viskans dalgång.