Stäng fönster Vara kn, FYRUNGA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Fyrunga socken utgörs av en småkuperad odlingsbygd som i väster begränsas av ån Lidan. Socknen var annex till Jung och hade enligt 1564 års jordebok ett jordägande som var jämnt fördelat mellan skatte- och kyrkohemman. I söder domineras socknen av den sentida godsbildningen Bjertorp. Kyrkbyn ligger centralt där vägarna från Jung, Tråvad och Kvänum möts. Den påtagliga bykaraktären framhävs av lövträdsvegetationen och slättens övrigt glesa bebyggelse. Kyrka och kyrkogård ligger på en kulle i den nordvästra änden av byn. Direkt i söder befinner sig två generationer skolbyggnader, samt en ryggåsstuga.

GAMLA FOLKSKOLAN - Byggnaden är uppförd år 1899 i 1 ½ plan. Fasaden är klädd med gulmålad träpanel som är liggande utom i gavelröstena. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Exteriören är föga förändrad sedan renoveringen 1948.

NYA FOLKSKOLAN - Den tidstypiskt klassicerande byggnaden uppfördes 1929 i 1 ½ plan med frontespis. Fasaden är klädd med locklistpanel och numera rödfärgad. Knutar och foder är vitmålade. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.

RYGGÅSSTUGA - Stugan är klädd med tjärad lockpanel och har fodrade utskjutande knutar. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel och har en hög putsad skorsten.