Stäng fönster Vara kn, KVÄNUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kvänums socken präglas av Varaslättens fullåkersbygd med utskiftade gårdar. Under medeltiden var socknen mindre än nu, emedan Badene i dess västra del var en egen socken. Jordägandet dominerades av det andliga frälset. Kyrkbyn ligger på en liten lummig höjdrygg i socknens centrala del, invid vägen mot Tråvad och Edsvära. Med dragningen av Västgötabanan under 1800-talets slut kom ett stationssamhälle att uppstå ett stycke längre åt norr, där vägarna mellan Jung och Norra Vånga, samt Fyrunga och Öttum korsas. Det nya Kvänum blev centrum för handel och kommunikationer. Dess silo är ett av Varaslättens landmärken. Den gamla kyrkplatsen ligger mellan kyrkbyn och stationssamhället på vägens södra sida. Den har en närmast oval kyrkogårdsmur och ett romanskt gavelkors till en kista. Nuvarande kyrka och kyrkogård ligger på en liten platå nordväst om vägen. I väster är en viss villabebyggelse, samt grusplan och vaktmästeri. På motsatt sida vägen är den gamla prästgården och redskapsbod.

PRÄSTGÅRD - Byggnaden i 1 ½ plan är klädd med rödfärgad locklistpanel och har sadeltak med frontespis och täckning av tvåkupigt lertegel. Den torde vara uppförd under tidigt 1900-tal.