Stäng fönster Vara kn, LASKE-VEDUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Laske-Vedums socken ligger på gränsen mellan Varaslättens fullåkersbygd och de stora skogar som bildar gräns mot Älvsborg. Här och var reser sig kullar ur åkerlandskapet, vilka utnyttjats för bebyggelse. I sydost befinner sig den hårt exploaterade rullstensåsen Åsliden där det finns en rest sten med gravsättning från både brons- och järnålder.

Sockennamnet Vedum förekommer första gången 1325 som "Vidhem", vilket härrör från kyrkbyn. Markägandet var enligt 1566 års jordebok jämnt fördelat mellan skatte- och kyrkohemman. Så småningom växte socknens enda godsbildning, Häggatorp, fram. Socknen utgjorde annex till Bitterna.

I socknens sydöstra del ligger tätorten Vedum, belägen på ovannämnda öst-västliga åsrygg. Vedum växte upp kring den station som 1867 tillkom vid anläggandet av järnvägen Uddevalla-Herrljunga, den s.k. "havrebanan". Här möts även vägarna från Eling, Larv och Bitterna, samt Vara och Herrljunga. Platsen har tidvis hyst såväl ting som gästgiveri. Väster om denna knutpunkt ligger norr om vägen mot Eling en av socknens ansenliga kullar. På denna är kyrkplatsen belägen. På vägens sydsida ligger Kyrkans hus med sitt bruna fasadtegel och flacka valmade sadeltak. Väster om kyrkplatsen är en långsmal asfalterad parkering som i norr avslutas med en ekonomibyggnad från 1973 med brun lockpanel och valmat sadeltak. I övrigt utgörs omkringliggande bebyggelse av villor.