Stäng fönster Vara kn, LEVENE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Levene socken består av ett kuperat odlingslandskap med en stor skogsklädd rullstensås i norr. Genom socknen löper från norr till söder närmast parallellt väg 187 och järnvägen Herrljunga-Håkantorp-Hallsberg. Där vägen mellan Ulvstorp och Long korsar dessa ligger Levene stationssamhälle. Längre västerut befinner sig resterna av den ursprungliga kyrkbyn. Kyrka och kyrkogård ligger vid vägens södra sida. I nordväst ligger Levene kungsgård där kung Håkan Röde enligt den västgötska kungakrönikan skall vara född. Även kung Stenkil skall ha huserat här enligt samma källa. År 1348 låg alla hemman under biskopsstolen. Bakom kungsgården ligger fornbyn med bl.a. Slädenes gamla skola. Direkt väster om kyrkogården är ett vaktmästeri. Ett stycke åt nordväst ligger på andra sidan vägen prästgården och Levene äng med gravfält och fossil åkermark från järnålder. Sannolikt var detta det ursprungliga byläget. Kyrkbyn med omgivning är klassad som riksintresse och förbud mot nybyggnation råder.

KUNGSGÅRDEN - Kungsgården är en välbevarad byggnad i 1 ½ plan med rödfärgad locklistpanel och lunettfönster. Sadeltaket täcks av en enkupiga lertegel. Sannolikt är byggnaden uppförd omkring år 1800. I vinkel ligger ännu ett boningshus i 1 ½ plan med rödfärgad locklist och två kupor samt verandor tillkomna under tidigt 1900-tal. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.

PRÄSTGÅRDEN - Den långsträckta byggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1817 och fick förstorade fönster och dörrar 1886. Under 1900-talets förra hälft tillkom en frontespis. Fasaden med sina knutlådor är klädd med rödfärgad locklistpanel sedan en restaurering. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. På övervåningen finns äldre dörrar med gångjärn som kan härröra från 1600-talet.

VAKTMÄSTERI - Vaktmästeriets fasad är klädd med rödfärgad locklistpanel. Fodren är svartmålade. Sockeln av betong är svartmålad. Det flacka sadeltaket täcks av eternitpannor. Byggnaden uppfördes 1964.