Stäng fönster Vara kn, LONGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Longs lilla socken utgörs av en fullåkersbygd som korsas av väg 186 mellan Trollhättan och Falköping, samt Afsån. På en ås i socknens centrum ligger kyrkbyn. Denna utgörs av en till synes oskiftad klungbebyggelse som är väl sammanhållen och något av ett unikum på Varaslätten med sina utskiftade gårdar. Manbyggnader och ekonomibyggnader härrör främst från 1800-talets slut. Genom byn löper en smal bygata. Sydväst om denna ligger kyrka och kyrkogård. Öster om kyrkplatsen ligger Stommen och i norr kronohemmanet Storegården. Sistnämnda var under medeltid kungsgård då Long var centrum i förvaltningsområdet Longs bo. Storegården ingick med andra ord i Uppsala öd-komplexet. Tidvis skall Birger Jarl ha huserat här under 1200-talet. Hans bror lagman Eskil bodde på Lagmanstorp öster om byn. Enligt traditionen var det han som nedtecknade den äldre Västgötalagen. Socknen har namn efter kyrkbyn och omnämnes första gången i skrift 1277 som "Lung". Enligt 1566 års jordebok var jordägandet jämnt fördelat mellan skatte-, frälse- och biskopshemman. Kyrkbyn med omgivning är klassad som riksintresse.

STOREGÅRDEN - Den timrade byggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1843 och har fasad klädd med vitmålad locklistpanel. Sadeltaket täcks av tvåkupiga cementpannor. Fönsterbågarna är sentida och bryter av mot fasaden. I den sannolikt medeltida källarvåningen finns ett tunnvälvt rum. I den nordvästra änden av gården ligger fyra arbetarbostäder på rad. Dessa har rödfärgad locklistpanel och sadeltak. De härrör från 1900-talets förra hälft och är föga förändrade.