Stäng fönster Vara kn, LÄNGJUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Den lilla socknen domineras helt av Varaslättens under 1800-talet uppodlade lerjordar. Under nämnda sekel skiftades gårdarna ut i landskapet och knyts samman med raka och rätvinkliga vägar. Kyrkbyn ligger ovanför Knipebäcken där vägen mellan Tråvad och Larv korsar vägen mellan S. Lundby och Edsvära. Vid korsen återfinns f.d. komministerbostad från 1937 och skola samt f.d. ålderdomshem. Sistnämnda ligger på sydsidan av vägen mot Edsvära. Mellan ålderdomshemmet och kyrkplatsen är den nya kyrkogården från 1911 med ursprungliga smidesstaket och rader av pilar. Kyrkogården utvidgades på 1960- och 70-talet. I dess västra ände står en ekonomibyggnad från omkring 1984. Mellan de båda kyrkogårdarna är framfartsvägen till Ödegården på andra sidan bäcken.

Sockennamnet förekommer första gången i skrift år 1435 som "Langum sokn" och kommer från kyrkbyn. Markägandet dominerades enligt 1566 års jordebok av skatte- och frälsehemman. Socknen var annex till Larv.

F. D. ÅLDERDOMSHEMMET - Byggnaden är uppförd i typisk 20-talsklassicism med röd locklistfasad och vita hörnpilastrar, samt lunetter. Sadeltaket täcks av enkupigt tegel och har frontespis, balkong och veranda på framsidan. På baksidan är en fronton.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden som rymmer personalutrymme och toalett uppfördes 1983. Fasaderna är klädda med rödfärgad träpanel och taket täcks av lertegel.