Stäng fönster Vara kn, NAUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Naums socken består till större delen av Varaslättens fullåkersbygd, men i söder är även skogar och mossar. I nordost rinner Afsån som korsas av E20, vilken skär rakt igenom socknen. Socknens jord ägdes enligt 1566 års jordebok till av till största delen av skatte-, frälse- och kyrkohemman. Ribbingstorp var ett av säterierna. Kyrka och kyrkogård ligger i socknens norra halva, på östsidan av korsningen mellan vägen från Essunga och vägen mellan Vara och Vedum. Söder om kyrkplatsen rinner Getabrobäcken. Kyrkbyn var tidigare centrum i Barne härad med ting och gästgiveri. Byn genomgick storskifte 1789 och Laga skifte 1849-50. Bland gårdsnamnen märks det gamla kyrkohemmanet Hovmansgården och kronohemmanet Ödegården. Gästgiveriet låg på Västergården ett stycke väster om kyrkplatsen. Manbyggnaden från 1851 har på fasaden en klocka från 1875. Med Varas förvandling till stationssamhälle under 1800-talets slut förflyttades bygdecentrat dit.

EKONOMIBYGGNAD - Direkt öster om kyrkogården uppfördes 1945 en ekonomilänga med förråd och vaktmästeri. Detta vilar på en betongsockel och är klätt med rödfärgad locklistpanel. Sadeltaket täcks av tvåkupiga cementpannor.