Stäng fönster Vara kn, RYDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Ryda socken utgörs av en uppodlad slättbygd som i väster begränsas av Kedumsbergens skogar och i öster av Afsån. I norr skär landsväg 186 igenom socknen. Namnet kommer av kyrkbyn och skrevs 1414 "Ryodha sokn". Enligt jordeboken år 1566 dominerades ägandet av skatte- och frälsehemman. Ryda var moderförsamling i ett gäll till vilket hörde Halvås, Kedum och Naum. Halvås socken slogs på 1500-talet samman med Ryda i norr och dess gråstenskyrka från 1200-talet revs.

Kyrkplatsen ligger centralt i socknen, på östsidan om vägen mellan Håkantorp och det gamla stationssamhället Helås i socknens södra del. Kyrkan ligger väl synlig med endast ett par gårdar i närheten. Kyrkbyn har genomgått såväl storskifte som Laga skifte. Prästgården ligger direkt söder om kyrkogården. Från vägen är en liten sentida björkallé som för fram till grusplanen framför kyrkogården. Norr om denna är en personalbyggnad. Direkt öster om kyrkan är några bodar.

PRÄSTGÅRD - Den timrade byggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1902. Fasaden är klädd med en vitmålad locklistpanel. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.

PERSONALBYGGNAD - Personalbyggnaden uppfördes 1979 i ett plan med långsmal form och är klädd med rödfärgad lockpanel. Det flacka sadeltaket täcks av tvåkupiga cementpannor.

BODAR - Närmast prästgårdsporten är en knuttimrad och rödfärgad bod med sadeltak som täcks av enkupigt lertegel. Framför en öppning i murens östra del är en redskapsbod som är klädd med rödfärgad locklistpanel. Den raka dörren förefaller härröra från 1700-tal och är därmed återanvänd i denna sena byggnad. Den har en gräddvit fiskbenspanel med dörring och låsplatta. Boden har ett sadeltak som täcks av svart korrugerad plåt.