Stäng fönster Vara kn, SKARSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Skarstad socken är en fullåkersbygd sedan järnplog och kronodiken omvandlade Varaslättens leror på 1800-talet. Här och var sticker bergsknallar upp, vilka i möjligaste mån utnyttjats till bebyggelse. De utskiftade gårdarna ligger i slutet av vinkelräta vägar. Lidan utgör sockengräns i öster och tvärs genom bygden löper E20. Kyrkplatsen ligger på ett flackt impediment norr om europavägen och har i väster prästgården och vägen mot Hällum i norr, längs vilken även den gamla skolan och ett par gårdar ligger. Mellan prästgårdens trädgård och kyrkogården är en grusplan med ett par ekonomibyggnader i vinkel. Längs kyrkplatsens norra sida löper en gammal markväg vid vilken finns en damm med pumphus.

Sockennamnet uppträder första gången i skrift på 1330-talet som "Skrafstatha" och har namn efter kyrkbyn. Socknen var länge moderförsamling i Skarstads gäll med annexen Hällum, Vara och Önum. Enligt 1566 års jordebok fanns en viss dominans av skattehemman.

PRÄSTGÅRD - Byggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1882-83 och har en fasad med gräddvit locklistpanel och gråa foder. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.

EKONOMIBYGGNADER - Det äldre lilla uthuset är från 1904. Det har vit locklistpanel och gråa foder, samt ett par små fönster med drag av schweizerstil. Sadeltaket täcks av senare lagda korrugerade eternitpannor. Det yngre uthuset är ett vaktmästeri med smutsvit lockpanel, gråa foder och sadeltak med tvåkupiga cementpannor.