Stäng fönster Vara kn, SLÄDENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Slädene lilla socken består i väster av uppodlad slätt och i öster av skogklädda bergsryggar. På gränsen mellan dessa områden ligger Slädene backar med boplats, stensättningar, brandgravfält och järnframställningsplats från järnålder. På det högsta krönet ut mot slätten ligger kyrkan och kyrkogården, väl synligt med boplatsläget i en hagmark på den östra sidan. På andra sidan denna ligger en nedlagd lanthandel. Här hölls ända in på 1880-talet stora marknader. Invid bogårdsmurens sydöstra hörn står en runsten, vars krön har en urgröpning som enligt traditionen förklaras med att den vid sidan av en bautasten använts som klockstapel. På den norra sidan om kyrkogården är ett uthus. Slädene var annex till Levene och hade enligt 1568 års jordebok ett jordägande som var jämnt fördelat mellan skatte- och frälsehemman. I socknens södra del ligger det gamla säteriet Slädene gård, vilken under slutet av 1200-talet innehades av biskop Brynolf Algotsson.

LANTHANDEL - Byggnaden i två våningar är klädd med en grön locklistpanel och täcks av ett flackt valmat sadeltak med tvåkupigt lertegel. Den på 1990-talet nedlagda lanthandel uppfördes sannolikt under 1940-talet.

UTHUS - Uthuset är klätt med rödfärgad locklistpanel och har ett sadeltak med tvåkupigt lertegel. Det är uppfört kring mitten av 1900-talet och rymmer torrdass och förråd. Här förvaras tre bjälkar från den gamla kyrkan.