Stäng fönster Vara kn, SÖDRA KEDUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Södra Kedums socken utgörs av två nord-sydliga dalgångar med Kedumsbergen som västlig begränsning. I den ena rinner Getån. Längs den delvis skogsbeväxta centrala åsryggen löper vägen mellan Helås och Tumleberg. Här gick 1899-1953 en järnväg mellan Tumleberg och Håkantorp. Vid korsningen med vägen mellan Fridhem och Vara kom stationssamhället Arentorp att växa fram. I den sydöstra änden av samhällets villabebyggelse befinner sig kyrkplatsen på en platå som i sydost gränsar mot hagmarker och grustäkter. I sydväst befinner sig Stommen och kyrkstallet. Församlingshemmet är beläget vid den stora bygatan inne i samhället.

Ursprungligen hette socknen Kedum och benämndes 1352 som "Kithem". Enligt 1566 års jordebok fanns en viss dominans av frälsejord. Socknen var annex till Ryda. Av fornminnen märks i anslutning till åsen fyra resta stenar och ett flatmarksgravfält.

STOMMEN - Timrad byggnad i 1 ½ plan med gulmålad locklistpanel och sadeltak täckt av tvåkupigt lertegel. Uppförd 1872.

KYRKSTALL - Långsmal byggnad med rödfärgad locklistpanel och sadeltak täckt av enkupigt lertegel. Den uppfördes 1922 och tillbyggdes 1933 för att även rymma likvagn. Den välbevarade byggnaden förvaltas av hembygdsföreningen.