Stäng fönster Vara kn, SÖDRA LUNDBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Södra Lundby socken består av ett uppodlat landskap som får räknas till Varaslätten. I nordost bildar Afsån gräns mot Längjums socken. I söder finns mot Vedum smärre skogspartier och en grusås med några högar samt en offerkälla. Någon kilometer åt nordost befinner sig en flack platå med åkrar och hagar där kyrkplatsen är belägen. Mellan dessa platser rinner Edumsån. Ett stycke norr om kyrkplatsen finns ytterligare en hög. Nordväst om kyrkplatsen möts vägarna från Vara, Längjum och Vedum. Här finns en viss bebyggelse koncentrerad. Direkt sydväst om kyrkplatsen finns Herrgården. Eventuellt är det denna gård som åsyftas när den avsatte kung Valdemar Birgersson år 1279 skänkte sin gård Lundby, "curiam nostram Lunby" till Skara domkyrka. Herrgården dyker upp som frälsesäteri i 1566 års jordebok där socknen i övrigt domineras av skatte- och kyrkohemman.

Framför kyrkplatsen är i väster hagmark och en liten grusväg fram till en gräsplan. Invid denna finns en damm. Området kantas i norr av en enkel kallmurad stengärdesgård och enstaka träd. Utanför grinden mot Herrgården är ett äldre uthus.

UTHUS - Det äldre uthuset är klätt med rödfärgad lockpanel, samt har ett sadeltak med enkupigt lertegel. På nordsidan är ett utskjutande tak över en brandstege.

HERRGÅRDEN - Manbyggnaden från 1944 är klädd med gulmålad locklistpanel och har frontespis med veranda och balkong, samt brant sadeltak med tvåkupigt lertegel. Två timrade flyglar härrör från sent 1700-tal och har smutsgul locklistpanel samt sadeltak med enkupigt lertegel. Ladugården med sina bara gråstensmurar restes vid slutet av 1800-talet. En lummig trädgård omger manbyggnaden.