Stäng fönster Vara kn, VARA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Vara socken utgörs av en flack lerslätt med låga impediment. Först med jordbrukets revolutionering under 1800-talet med järnplog, utdikning och skiften kunde dessa tunga jordar börja brukas i större skala. Socknen har namn efter kyrkbyn som omnämns i skrift första gången på 1380-talet som "af Varom". Enligt 1566 års jordebok dominerades markägandet av skattebönder. Till följd av 1800-talets omfattande havreexport och anläggandet av järnvägen Herrljunga - Uddevalla i detta syfte kom Vara kyrkby att bli ett stationssamhälle som snart växte till köping år 1894 och ännu är ett centrum för det skaraborgska jordbruket.

Lagerhusets silo och kyrktornet utgör karaktäristiska element i ortens och hela slättens siluett. Kyrkplatsen ligger liksom lagerbyggnaderna på västsidan av stadens pulsåder, järnvägen, och begränsas i söder av Kyrkogatan och i väster av Västergatan. På andra sidan järnvägen ligger Bengtssonska magasinet och hemmet. I väster är en låg bebyggelse av villor och radhus. Där är kyrkogården med Hoppets kapell beläget. I söder är längs järnvägen en stor del av Varas äldsta bebyggelse. Här är det välbevarade kvarteret Järven värt att uppmärksammas.

BENGTSSONSKA MAGASINET OCH HEMMET - Magasinet är byggt i två plan under två etapper, 1867 och 1888. Byggherre var spannmålsgrossisten Johan Bengtsson. Den välbevarade byggnaden är den enda kvarvarande i sitt slag i staden. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och sadeltaken täcks av enkupigt lertegel och papp.

Bredvid magasinet ligger det gamla länsmansbostället Stommen, vilket Bengtsson köpte 1899. Det är en timrad salbyggnad i 1 ½ plan från 1800-talets andra hälft. Fasaden är klädd med en ljust målad locklistpanel och byggnaden har ett flackt sadeltak. På 1950-talet byggdes huset samman med ett enplans putsat församlingshem i vinkel. Hemmet med sin sena 1800-talsinredning är idag bevarat som museum.