Stäng fönster Vara kn, BITTERNA KYRKA, SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Bitterna socken består av ett kuperat landskap med skogar, mossar, kullar och uppodlade svackor. I söder gränsar den gamla kronoallmänningen Edsveden och i norr Varaslättens sentida fullåkersbygd. Fram till 1781 bestod socknen av två socknar, Väster- och Österbitterna. De förenades detta år då Österbitternas kyrka hade brunnit ned. Sockennamnet "Bitærna" förekommer i skrift 1384 och kommer av kyrkbyn. Markägandet dominerades av skattehemman enligt 1566 års jordebok. Socknen är ganska rik på fornminnen ända från neolitikum. I Hackebergsskogen i söder finns hålvägssystem och i byn Tålanna finns på en höjd en fornborg kallad Virkelsberg. Vidare finns ett antal offerkällor med lång tradition, samt en runsten.

Socknens nuvarande kyrka ligger i vad som fram till 1781 var Västerbitterna. Den ligger på en markant höjd i ett välavgränsat litet uppodlat landskapsrum. Här möter vägen från Vedum den från Österbitterna. Väster om korsningen är höjdkrönet med kyrkogården och kyrkan. Sydost om korsningen är en gammal lanthandel och mack. Söder om kyrkogården är en liten asfalterad parkeringsplats och ett församlingshem. Bredvid detta är hagmark med damm och lämningar efter den gamla prästgårdens ekonomibyggnader, bl.a. en jordkällare. 1884 flyttades prästgården till sitt nuvarande läge på en liten höjd några hundra meter norr om kyrkplatsen.

FÖRSAMLINGSHEM - Byggnaden uppfördes 1955 och har en fasad klädd med rödfärgad lockpanel. Fönstren har mittpost. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. I vinkel är en tillbyggnad från 1973 med toalett och personalutrymme.

LANTHANDEL - Affärsbyggnaden i två plan har en välbevarad exteriör klädd med eternitplattor. Det flacka sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Lanthandeln lades ned 1977. I affärsdelen med sina skyltfönster drivs idag en zooaffär. Byggnaden uppfördes sannolikt omkring 1950.

"MACKEN" - Bilverkstaden är en låg putsad byggnad med mindre affärslokal i ena hörnet. Verkstadsdelen täcks av ett sadeltak med flackt fall åt söder. Affärsdelen har ett plantak. Byggnaden är sannolikt uppförd omkring 1940 och har en välbevarad exteriör som blivit rikskänd genom TV-serien "Macken". Verksamheten förefaller idag vara mer eller mindre nedlagd.

PRÄSTGÅRD - Bitterna prästgård uppfördes i 1 ½ -plan år 1884 och har en fasad klädd med ljusmålad locklistpanel. Sadeltaket har en liten fronton över framsidans veranda och balkong. Det täcks av tvåkupigt lertegel. Byggnaden renoverades 1957.