Stäng fönster Vara kn, ÖTTUMS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Öttums socken ligger i en småkuperad del av Varaslättens odlingsbygd, vilken genomkorsas av Slipån. Under sen medeltid låg socknen under ett prebende i Skara. Kyrkbyn ligger samlad kring en korsning där vägarna från Kvänum och Norra Vånga möts. Direkt sydost om korsningen ligger kyrka och kyrkogård. Öster om denna är ett vaktmästeri. I söder ligger en skolbyggnad med ett mindre hembygdsmuseum på baksidan. Sistnämnda utgörs av en parstuga och en murad bod.

SKOLA - Den långsträckta byggnaden i 1 ½ plan är klädd med grå locklistpanel och har karaktäristiska stora fönster med korspost. Dess sadeltak täcks av tvåkupigt lertegel. Foder och vindskivor är profilsågade. 1971 omdanades skolan till församlingshem

PARSTUGA - Den timrade parstugan är mycket låg och täcks av ett sadeltak med enkupigt lertegel och hallaskorsten. Väggarna är klädda med rödfärgad lockpanel och har utskjutande knutlådor. De små fyrrutiga fönstren är placerade direkt under takfoten.

BOD - Boden är murad av brutna gråstensblock och täcks av ett flackt sadeltak med eternitpannor. Mot ena gaveln står en stavkorshäll med blommande korsarmar, samt en kalkstenshäll med årtalet 1787. Mot den andra gaveln står två gravhällar från omkring 1700.

VAKTMÄSTERI - Byggnaden är klädd med rödfärgad lockpanel och bär ett flackt sadeltak med tvåkupiga cementpannor.