Stäng fönster Vårgårda kn, ALGUTSTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Algutstorps socken begränsas i väster av Säveån och i norr av Kullingsån. I öster utgörs en del av gränsen av Kvinnestadssjön. Socknens södra och östra delar utgörs till stor del av moss- och skogsbygd. I norr löper en öst-västlig, uppodlad åsrygg med spridd bebyggelse längs en väg på krönet. På åsens västra ände ligger kyrkplats och prästgård. Norr om åsen ligger Tånga hed, Göta artilleriregementes gamla exercisfält. På andra sidan denna och Kullingsån ligger Vårgårda tätort. Enligt 1546 års jordebok var jorden jämnt fördelad mellan skatte-, frälse- och kyrkohemman. Mellan Säveån och åsen löper väg 42 mellan Vårgårda och Borås, direkt väster om kyrkogården. I backen öster om kyrkogården ligger den s.k. Ekhagen med lövträdsvegetation. Norr om kyrkogården vidtar heden. Söder om kyrkogården ligger Prästgården med församlingshem som flygel. Trädgården sluttar svagt åt väster och en allé leder upp till manbyggnaden. Invid församlingshemmet finns en långsmal, asfalterad parkering och på en kulle söder om parkeringen den gamla arrendatorsbostaden från 1922, idag mycket omgestaltad. Prästgårdens ladugård utgör ett stort komplex i sydost, den är tillbyggd flera gånger sedan uppförandet 1938.

PRÄSTGÅRD - Den timrade byggnaden i 1 ½ plan är uppförd 1827. Fasaden är klädd med vit locklistpanel och har frontespis, öppen veranda och balkong. Vid norra gaveln är en yngre utbyggnad med balkong. Byggnaden bär ett sadeltak med täckning av tvåkupiga betongpannor.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är en långsmal byggnad av sent datum. Den östra delen med församlingsutrymmena ligger något högre än den västra med personalutrymmen och toalett. Väggarna är klädda med rödfärgad locklistpanel och har vita foder samt spröjsade fönster i postmodern anda. Byggnaden bär sadeltak med täckning av enkupigt lertegel.