Stäng fönster Vårgårda kn, ASKLANDA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Asklanda socken är anspråkslös till storleken och utgörs till största delen av skogsmark, i de norra och östra delarna planterade under 1900-talet på den gamla karga svältmark som gick under det samlande namnet "Svältorna". Fram till 1700-talet fanns dock ännu rester av en präktig ekskog. Enligt 1566 års jordebok dominerades jordägandet av skattehemman. Kyrkan är belägen i socknens sydvästra del, vid vägen mot Ornunga i sydväst. Vägen följer en uppodlad, svag åsrygg. Sydost om kyrkan är Kyllingsåns ravin, vilken avvattnar Ornungasjön längre åt söder. På andra sidan ån ligger den medeltida sätesgården Sällerhög. Kyrka och kyrkogård är beläget direkt sydost om Ornungavägen med den lövträdsbeväxta åravinen i sydost och prästgården på andra sidan vägen i nordväst. Ett stycke längre åt sydväst finns kring vägen en mindre samling villor samt ett äldre missionshus och en sentida skollänga i tegel. Ett flertal bevarade stengärdesgårdar ger karaktär åt odlingsmarkerna. Området är klassat som riksintresse.

PRÄSTGÅRD - Den timrade byggnaden i 1 ½ plan är uppförd 1915 som prästgård och tjänar idag som församlingshem. Fasaden utgörs av profilerad, vit locklistpanel och har öppen veranda samt bruten frontespis med stjärnformigt fönster i krönet. Fönstren har korspost. Byggnaden bär ett brutet tak med täckning av tegelimiterande, svart plåt.