Stäng fönster Vänersborg kn, SUNDALS-RYRS NYA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Sundals-Ryrs medeltida socken tillhör Sundals härad som tillsammans med Nordals härad utgör ett av landskapet Dalslands historiska kärnområde. Området domineras till stora delar av bördig jordbruksmark på Dalboslätten, vilken naturgeografiskt sammanhänger med Västgötaslätten på andra sidan Vänern.

Kontakterna över vattnet har lång tradition och kristnandet av Dalsland skedde från Västergötland. Dalsland, liksom Värmland, hörde ju tidigare till Skara stift. Sundals-Ryr var under lång tid, från medeltiden, tillsammans med Brålanda annexförsamling till Frändefors som också var ett s k regalt pastorat. Vid pastoratsregleringen 1962 blev Brålanda eget pastorat med Sundals-Ryr och Gestad (tidigare Bolstads pastorat) som annexförsamlingar.

Sundals-Ryrs socken består av två naturgeografiskt tydligt åtskilda delar. Socknens östra del utgör en del av Dalboslätten med stora öppna åkermarker samt småbruten odlingsbygd. Den västra delen utgör en del av Kroppefjäll, ett skogbevuxet höglandsområde och vattendelare mellan sydvästra och sydöstra Dalsland. Med undantag av en relativt omfattande torpbebyggelse under 1800-talet har Kroppefjäll varit, och är, mycket glest bebyggt. Sundals-Ryr är en utpräglad landsbygdsförsamling utan tätort. Jordbruk har varit den dominerande näringen med en bebyggelse av små och medelstora gårdar. Ungefär mitt i socknen, vid Årbol, finns vid en vägkorsning en mindre bebyggelsesamling och centrumbildning med några gårdar, en skola och en nedlagd affär. Sundals-Ryrs medeltida stenkyrka, troligen uppförd under 1200-talet, är belägen i östra delen av socknen. Kyrkan är bevarad men övergavs när den nya kyrkan byggdes 1903-06 ca 2,5 km längre västerut, i närheten av Årbol. Efter en restaurering 1944 återinvigdes gamla kyrkan och används sommartid parallellt med nya kyrkan, församlingens huvudkyrka. Intill gamla kyrkan finns gården Prästeryr, ett gammalt s k stomhemman och tidigare prästgård.

Sundals-Ryrs nya kyrka, klädd i röd granit och med både nygotiska och romanska stildrag är uppförd efter ritningar av arkitekten A C Peterson, Göteborg. Kyrkan har ett framträdande läge i det öppna slättlandskapet och är belägen vid den s k Lysingsbacken, ca 500 meter öster om vägkorsningen vid Årbol. Vid kyrkan finns en väl sammanhållen bebyggelsemiljö med en välbevarad f d prästgård (komministerboställe uppfört 1936 och privatbostad sedan 2003) och ett församlingshem. Det senare är ett ovanligt tidigt församlingshem, uppfört 1923, och senare tillbyggt. Förbi kyrkan leder en spikrak, asfalterad, mindre landsväg över den öppna slätten där kyrkogården och prästgårdens höga träd bildar en lummig ö. De båda är tydligt förbundna med varandra genom en rak gång mellan mittaxeln på kyrkans södra långsida och prästgårdsbyggnadens entréparti. Mittemot varandra, på var sida av vägen, finns likadana smidesgrindar.

Själva kyrkoanläggningen består av kyrkan med omgivande kyrkogård, ett bårhus samt de f d kyrkstallarna, ombyggda till en förrådslänga. Det vitputsade bårhuset med skiffertäckt sadeltak är placerat i kyrkogårdens nordöstra hörn och byggt efter ritningar av arkitekt Axel Forssén 1955. De f d kyrkstallarna/förrådslängan är belägna strax intill bårhuset vid en stor grusplan på kyrkogårdens östra sida. Byggnaden, uppförd omkring 1940, har en fasad av faluröd locklistpanel och sadeltak täckt av tvåkupigt tegel.

LITTERATUR, RAPPORTER: Brålandaboken, Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr, Tre socknar på Dal, del 1, Vänersborg 1995 / Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003 / Gunnäs Sigfrid och Waldén Bertil, Kyrkor i Sundals härad, Konsthistoriskt inventarium, i Sveriges kyrkor, Dalsland, Stockholm 1931 / Runelid Effe, Dalslands kyrkor, 1980