Stäng fönster Vänersborg kn, VÄNE-RYRS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Väne-Ryr är stiftets västligaste församling och blev 1644 annex till Vänersborgs pastorat. Kyrkan ligger i närheten av Ryrsjön, drygt en mil väster om Vänersborg. Socknen nämndes i källor 1486.

Väne-Ryrs kyrka med kyrkogård är belägen mellan en landsväg på norra sidan och järnvägen samt riksväg 44 på södra sidan, vars brus hörs, men i övrigt är det en stillsam plats. Mitt emot kyrkan norrut ligger en liten gård, troligen uppförd under sent 1800-tal, samt en IOGT-lokal i ett större trähus från omkring sekelskiftet 1900. Öster om dem är en T-korsning, med en väg norrut och alldeles invid vägarna på östra sidan är ett församlingshem och daghem i ett äldre trähus med ett antal uthus. Gränsande till kyrkan i sydöst ligger en nyare villa och öster om den en ombyggd, före detta affärslokal. Tillsammans har byggnaderna karaktären av ett förutvarande sockencentrum från förra sekelskiftet. Ung lövskog går tätt inpå bebyggelsen. En stor, grusad parkering är anlagd väster om kyrkan och i öster bildas en liten asfalterad trekant mellan kyrkogårdsmurens vinkel och vägen, som också används för parkering.

FÖRSAMLINGSHEM
Detta gamla skolhus har en inredd övervåning under sadeltak med tvåkupigt tegel. Två salar finns i bottenvåningen. Åt söder finns en frontespis samt en glasveranda med pardörr och åt norr vetter ett tillbyggt trapphus med entré. Utrymningstrappor finns på östra gaveln och i nordväst. Fasaden har vitmålad locklistpanel över en målad stensockel. Fönstren är stora och många, de flesta har korsposter med högt sittande tvärpost och nederdelen spröjsad med en tunn spröjs i brunmålade snickerier. Idag har man barntimmar på övervåningen. Norr om byggnaden står ett nyligen renoverat uthus på betongsockel med avträde och förråd under sadeltak med enkupiga plastpannor. Fasaden har vit målad locklistpanel och tre röda dörrar på var långsida samt en liten kur åt öster.