Stäng fönster Vänersborg kn, VÄNERSBORGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Vänersborgs kyrka är stadens fjärde kyrka och den placerades centralt i rutnätsstaden i en så kallad kulturaxel med torget och Residenset i väster och kyrkan i öster. Däremellan sträcker sig Plantaget, en park med tätväxande, högstammiga lövträd. Idag är axeln förlängd åt öster med Huvudnässkolan och Vänersborgs museum. Vid en utgrävning i Plantaget 1994 hittades tre bebyggelsenivåer, där det äldsta utgjordes av Vänersborgs första träbebyggelse från 1640-talet, med hus utmed gatorna. Området ingår i ett riksintresse för Kulturminnesvården, "Vänersborg".

En föregångare till Vänersborgs stad var Brätte, som låg söder om Vänersborg, vid södra ändan av sjön Vassbotten. Platsen var sedan mitten av 1500-talet känd som marknadsplatsen Vassända. Brätte nämns som stad första gången 1587 och var en omlastningsplats för järn skeppat dit från Värmland. Antingen hade de redan då en egen kyrka, eller så använde man sockenkyrkan i Vassända, som 1619 blev annex till stadsförsamlingen. Emellertid hade Brätte såväl en dålig hamn som försvar, varför invånarna enligt beslut 1640 anmodades att flytta till gården Huvudnäs ägor, dit de medförde en liten träkyrka. Här utvecklades ett samhälle som fick stadsprivilegier 1644 och kallades Vänersborg. Staden brann redan samma år sedan den härjats av den danske ståthållaren i Norge, Hannibal Sehestad. Nya kyrkor uppfördes på 1650-talets början och 1672. År 1777 brann hela staden och kyrkan igen, antänd av en bakugn. Nuvarande kyrka stod klar 1784.

Kyrkotomten är omgiven av gator; Drottninggatan i norr, Kungsgatan i söder, Kyrkogatan i väster och Vallgatan i öster. Eftersom gravvårdarna på den tidigare kyrkogården runt kyrkan är avlägsnade sedan länge smälter tomten samman med Plantaget så att kyrkan ligger i en parkmiljö. Några av husen på norra sidan är gamla trähus och inget har mer än tre våningar. I en byggnad med tegelfasad är församlingshemmet och kyrkoförvaltningen beläget. Längs södra sidan står tegelhus från sent 1900-tal, som är något högre än trähusbebyggelsen.