Stäng fönster Vänersborg kn, VÄSTRA TUNHEMS KYRKA SOCKEN OVH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VÄSTRA TUNHEMS KYRKA med kyrkogård är belägen fem kilometer söder om Vargön i en anrik, lantlig trakt med urgamla ekskogar som har uppmärksammats för sin biologiska mångfald. Förhistoriska gravfält visar att området har lång kontinuitet som begravningsplats. Fornlämningarnas storlek och antal i området pekar på att det under forntiden troligen var en av Västsveriges mest betydelsefulla platser och har sedan dess varit ett centrum i bygden. Området ingår i ett riksintresse för Kulturminnesvården, "Västra Tunhem". Trakten beskrevs av Linné som ett jordiskt paradis efter hans resa dit 1746 och prästgården menade han var "den vackraste ibland alla" han hade sett. Den ligger cirka en halv kilometer söder om kyrkan och är idag byggnadsminne.

Den smala, lövskogskantade vägen till kyrkan leder förbi en by med små trähus, kallad Floget, och går längs västra sidan av Hunneberg och dess naturreservat. Bebyggelsen är främst från 1700-1800-talen och här bodde många av de kalkarbetare som hade sin utkomst i kalkugnar och kalkbrott längs bergsfoten. Brytningen pågick fram till 1940-talet. Kyrkan har berget strax öster om sig. Åt väster sänker sig landskapet och bjuder en vid utblick över åkerfält och skogklädda åsar. I söder breder den bördiga Tunhemsslätten ut sig, kantade av lövträdsdungar och i norr tar lövskogsdungar vid intill kyrkogården.

En smal, asfalterad väg leder ned mellan två åtskilda kyrkogårdsområden, och slutar väster om kyrkan, med parkeringsplatser längs västmurarna och en asfalterad slinga runt den gamla kyrkbacken. Två resta stenar står i gräset, varav den ena är den bautasten som fanns i kyrkväggen på 1100-talet, lades i västra grunden på 1400-talet och flyttades till kyrkbacken 1937. Från slingan leder en väg ned till en tidigare klockarebostad i väster och vidare till fler bostadshus, ej synliga från kyrkan. En liten asfalterad backe leder ned åt norr till en asfalterad plan framför en ekonomibyggnad. Där nedanför i väster står en kyrkstuga. Söder om husen håller ett stort församlingshem på att byggas, med personalutrymmen och barn- och ungdomslokaler, vilket förväntas bli klart till årsskiftet 2002/03. Byggnaderna omges av gräsmattor, en hög gran och tät lövskog i norr.

EKONOMIBYGGNAD
Troligen uppfördes byggnaden vid 1970-talets mitt och innehåller maskinhall, redskapsförråd och personalutrymmen. Byggnaden är långsträckt och rektangulär med rödmålad locklistpanel och sadeltak med grå plåt i bandtäckning med ståndfalsar. Byggnaden har bruna, dubbla portar och enkla dörrar i vita foder. Åt väster sitter spröjsade fönster. I öster finns redskapsbod och toalett för besökande. Fasaden ändrades 1995.

KYRKSTUGA
Huset uppfördes 1959, delvis med hjälp av gåvor och frivilligt arbete. Byggnaden har sedan byggts till i ett par etapper. Kyrkstugan har två volymer, av vilka den ena skjuter ut åt söder mitt på den andras långsida. Möjligen var det från början en vinkelbyggnad som blivit tillbyggd åt öster, troligen under 1970-talet. Båda längorna har sadeltak, det ena asymmetriskt, och en skorsten nära skärningspunkten. Enkupigt tegel täcker taken och fasaden har rödmålad fjällpanel och vita snickerier. I vinkeln åt öster är gårdsytan asfalterad medan marken i västra vinkeln är belagd med konststenplattor och hitåt vetter flera tvåluftsfönster. Tre entréer finns med enkla dörrar med stående träpanel, troligen 1970-tal, med trä-, stål-, respektive betongtrappa.

GAMLA KLOCKARETORPET
Enligt den nuvarande ägaren är det ett torp från 1840-talet. Det har sadeltak med enkupigt tegel, faluröd locklistpanel med vita knutar, farstukvist åt öster och vitmålade tvåluftsfönster, spröjsade till sex rutor. Farstun är något ombyggd och har ny dörr. Tomten hägnas av en låg kallmur med en numer grindlös öppning åt öster, flankerad av huggna stenstolpar med spetsat krön. Mellan grinden och farstun är en grusad yta med rund plantering i mitten. Vid muren står gamla kastanjer och i trädgården finns fruktträd och två ekonomibyggnader under sadeltak med faluröd locklistpanel och blåmålade dörrar. Uthusets tak har betongpannor och garagets är plåttäckt.