Stäng fönster Katrineholm kn, SKÖLDINGE KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Sköldinge kyrka är belägen utefter riksvägen mellan Katrineholm och Flen, norr om samhället och sydväst om sjön Valdemaren. Vid sjön är gården Hålbonäs belägen, vars dåvarande ägare uppförde kyrkans gravkor. Kyrkan är omgiven av jordbrukslandskap och är med dess klockstapel och gravkor väl synligt i landskapet.Söder om kyrkan på andra sidan vägen ligger den f d klockaregården och kyrkskolan, som numera är församlingshem, en gulfärgad träbyggnad från 1846. Längre bort mot väster finns byggnader som hör till den gamla prästgården Eneby, vars huvudbyggnad numera är riven, bl a ett portlider, flygelbyggnaden och en arrendatorbostad.

Söder om kyrkan är Östra gården och Västra gården, vilka var de två gårdarna i Sköldinge by på 1600-talet. Komministergården är belägen i östra gården.

Källor: Schnell Ivar. Sköldinge kyrka. Sörmländska kyrkor 50. 1975. Sköldinge-Lerbo Hembygdsförening årsskrift 1998, Bygden - kyrkorna - församlingen.