Stäng fönster Katrineholm kn, FLODA KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Floda kyrka är belägen på en höjd söder om Kyrksjön i ett för övrigt öppet jordbrukslandskap med flera större gårdar och byar. Till storgodsen hör fem säterier, Fjällskäfte, Ökna, Abbotnäs, Vegersberg och Fors. Godset Fjällskäfte ägdes på 1600-talet av fältmarskalk Lars Kagg och hans hustru Agneta Ribbing. Floda ligger norr om Katrineholm. Sydost om Floda är öppna dalgångsbygder med mer än 300 fornlämningar. I norr och väster är det glesbebodda skogsområden. Merparten av fornlämningarna ligger på höggravfält från yngre järnåldern.

I kyrkans omgivning finns byggnader som hör till kyrkans funktioner. I öster är bl a det timrade och rödfärgade sockenhuset från 1828 som använts som skola fram till slutet av 1950-talet och Bläckhornet, det f d sockenmagasinet, från slutet av 1700-talet placerat. I väster ligger klockargården. Numera används byggnaderna till församlingshem, bostäder mm. På kyrkogården nordväst om kyrkan finns en gravkammare för släkterna Ihre och von Celsing från 1826. Sydväst om kyrkan, inbyggd i muren, finns en gravkammare från 1782 för ätten Franc på Vegersberg.

Väster om kyrkan är ett flertal äldre byggnader som hör till klockargården och fridhem, det f d gästgiveriet.
Prästgården ligger strax söder om kyrkan och består av huvudbyggnaden med en kuskbostad och en ekonomibyggnad.

Kyrkomiljön i Floda ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården, D26. Motiveringen lyder att det är ett herrgårdslandskap med rötter i både medeltid och 1600-tal. I värdetexten nämns Floda nygotiska kyrka med bevarade medeltida delar och det välbevarade sockencentrumet.

Källor: Nationalencyklopedin. Bra Böcker. 1991.Floda kyrka. Volym 205 av Sveriges kyrkor. Robert Bennett. 1988. Sörmlandsbygden 1996. Spår av tid. Södermanlands hembygdsförbund. Floda socken. Sigfrid Neander. 1949. Värdetexter avseende områden i Södermanlands län med kulturmiljövärden av riksintresse enligt 2 kap 6 § NRL.