Stäng fönster Nyköping kn, NYKÖPINGS KYRKOR, Södermanland

Beskrivning
Alla Helgona kyrka ligger i centrala Nyköping, i stadens östra del. Nyköping stad omnämns med namn för första gången i skriftliga källor år 1250 i ett testamente. Namnet Nicopia förekommer dock på ett mynt som kan dateras till runt år 1240. Staden verkar dock ha ett äldre namn som återfinns på ett mynt som kan dateras till runt år 1220 och då heter staden Aros. Namnet Nyköping anspelar på begreppet köping eller handelsplats/köpstad och med förleden Ny-. Tidigare menade forskare att den nya staden skulle ha föregåtts av en äldre handelsplats längre upp efter ån. Idag vet vi att den gamla staden (aros) låg under den nya staden (Nyköping) och att det snarare handlar om stadens funktion och befogenheter som gett staden dess namn.

Nyköpings strategiska läge vid en åmynning i Östersjön medförde att det blev en av rikets viktigaste hamnar under medeltiden. Nyköpingsån sammanfaller med gränsen för socknarna Nicolai och Helgona och delar av staden i ett ”väster” och ”öster”. Den medeltida staden låg väster om Nyköpingsån i Nicolai socken. På östra sidan låg franciskanerklostret med sin kyrka och Alla Helgona kyrkan. Kyrkan ligger intill Östra torget. På Östra bergen, nordost om kyrkan är klockstapeln byggd. Den inbyggda klockstapeln har kvadratisk planform och renässanshuv. I stapeln hänger tre klockor. Klockstapeln uppfördes 1725, sex år efter det att Nyköping attackerades 1719 och staden stod i brand. Föregångaren var den tredje klockstapeln som förstördes i brand.

Av stadens äldre bebyggelse, små och låga bostadshus med tillhörande uthus, finns endast ett fåtal bevarade kvarter kvar. Ett sådant kvarter med byggnader från 1700- och 1800-talet ligger invid Alla Helgona kyrka, strax nedanför klockstapeln. Här ligger också kyrkans gamla sockenstuga. På andra sidan torget, väster om kyrkan ligger Prosten Pihls gård, en välbevarad gård från 1700-talet med huvudbyggnad, flyglar och trädgård med lusthus. Söder om Pihlska gården ligger det rödputsade församlingshemmet från 1959, med pastorsexpedition.

Alla Helgona kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D57). I uttrycket nämns bland annat de båda kyrkorna.

Källor: Nationalencyklopedin, 14
Bra Böcker 1994
Revidering av värdetexter för områden i Södermanlands län som är av riksintresse för kulturminnesvården enligt 2 kap 6 § lag om hushållning med naturresurser m.m. Riksantikvarieämbetet 1988:2
Sörmlandsbygden 1988:2
Sörmländska kyrkor 27, 2000