Stäng fönster Strängnäs kn, ASPÖ KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Aspö socken består av öar i Mälaren, bland annat Aspön, Tosterön och Oknön. Socknen är ett jordbruksområde med en centralt belägen kyrka och kyrkby, några storgårdar samt fornlämningar. Slättlandskapet på Aspöns lerslättområde bryts av kuperade, skogbevuxna moränpartier och grusåsar. Västra delen kring Säby gård uppvisar ett omväxlande odlingslandskap med hagmarker och lundar dominerade av ek.

I socknen ligger säterierna Säby och Lagnö. Lagnö herrgård är känd sedan 1300-talets början och ägdes från 1440-talet av Erik Axelsson Thott. Säby herrgård blev säteri på 1630-talet och innehades fram till slutet av 1900-talet av familjen Wrangel. Större delen av socknen har tillhört dessa gårdar. Gårdarnas ägare har även kommit att påverka kyrkans utveckling och utsmyckning genom bland annat donationer.

Sockennamnet skrevs 1257 Aspu och är ett till asp bildat Aspa i betydeslen Aspön, vilket ursprungligen avsett ön med samma namn. I nuvarande Aspö socken, som tillförts delar från flera tidigare socknar, finns ca 1200 fornlämningar. Huvuddelen av fornlämningarna är belägna på närmare 50 gravfält från yngre järnåldern. Vidare finns spridda gravar från bronsåldern, fyra fornborgar och fyra runstenar.

Aspö kyrka uppfördes troligen som kungsgårdskyrka vid den tid Husby var kungsgård. I Husby finns numera enbart det före detta prästbostället kvar på den medeltida bytomten. Till bostället hör de timrade ekonomibyggnaderna, vilka är så kallade laga hus som församlingen var skyldig att hålla prästgården med. På bykullen ligger även kyrkskolan från sent 1800-tal samt en klockarbostad. Byggnaderna har numera en annan funktion.

Nationalencyklopedin, band 2. Bra Böcker. 1990.
Sörmlandsbygden 1988:1.