Stäng fönster Strängnäs kn, FOGDÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Fogdö socken ligger på Fogdön i Mälaren och består av ett öppet småbrutet kulturlandskap. I socknen finns över 1600 fornlämningar, huvuddelen i anslutning till områdets ca 45 järnåldersgravfält.
Fogdö kyrka ligger centralt placerad på Fogdön. Kyrkan ligger mitt på en rak linje mellan ruinerna efter Vårfruberga kloster och Bergshammars säteri som båda spelat en mycket stor roll i kyrkans historia. Invid kyrkan grundades ett kloster för cisterciensernunnor under andra halvan av 1100-talet och sockenkyrkan kom även att fungera som klosterkyrka fram till andra halvan av 1200-talet då en ny stor klosteranläggning, Vårfruberga, började byggas vid mälarstranden, ca 3 km åt nordost. Bergshammar som ligger ca 2 km sydväst om kyrkan som i hög grad påverkat kyrkans utseende sedan 1500-talet genom donationer till bygg- och renoveringsprojekt och utsmyckningar.
Öster om kyrkogårdsmuren ligger gamla prästgården och sockenmagasinet. Norr om kyrkan finns kyrkstall och församlingshem.

Fogdöns centrala del är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D14). I motiveringen av beslutet beskrivs området som ett odlingslandskap som är ett tydligt exempel på en centralbygd i Mälardalen alltsedan yngre järnålder. Området omfattar jordbruksbygd av 1800-talskaraktär med välhållna gårdar och byar. Här nämns Bergshammars säteri med mangård från 1730-talet, Kungsbergs kungsgård och Vårfruberga klosterruin, Hanemyra outskiftade bykärna och Fogdö medeltida kyrka. I området finns spår av äldre skogsbete i form av hägnader och delvis bevarade äldre betesmarker. Även områdets stora gravfält och fornborgen vid Stenby tas upp.

Nationalencyklopedin, band 6. Bra Böcker. 1996.
Riksintressanta kulturmiljöer i Sverige, 1996.