Stäng fönster Strängnäs kn, HELGARÖ KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Helgarö socken är belägen på Fogdön i Mälaren, ca 1 mil nordväst om Strängnäs. Socknen ligger på öns nordvästra spets och Helgarö kyrka ligger nära vattnet. Topografin kännetecknas av det småkuperade landskapet.

Av socknens ca 850 fornlämningarna ligger största mängden inom knappt 20 järnåldersgravfält. Enstaka stensättningar och rösen kan dock vara från bronsåldern. I socknen finns också två fornborgar, den största vid ett brant berg vid Rällinge. Socknens enda herrgård är Edeby säteri, anlagt vid Mälarens strand på öns norra del.

Namnet Helgarö kommer från ”Helgarna” och innehåller orden ”helig” och ”arn”, med betydelsen helig och klippa eller ö. En äldre översättning är den Heliga ön. Under medeltiden var Helgarö en självständig församling och trakten dominerades av Vårfruberga cisterciensernunnekloster. Sedan 1500-talet har Helgarö varit en annexförsamling till Fogdö.

Kyrkan ligger vid Helgarö by. Bebyggelsen ligger utefter vägen väster om kyrkan som leder ned till Prästgårdsviken. Kyrkoanläggningen omges i norr och öster av åkermark, samt i söder av den tidigare komministerbostadens trädgård. I väster är en parkering anlagd och intill denna ligger en rödfärgad byggnad med en intilliggande timrad bod. Strax sydväst om kyrkan ligger det före detta komministerbostället. Den vitputsade huvudbyggnad är från 1600-talet och har flera ekonomibyggnader. Båda fastigheterna är nu i privat ägo.

Nationalencyklopedin, 8. Bra Böcker. 1992.
Prästgårdsinventering 1997, Södermanlands museum 1997.