Stäng fönster Strängnäs kn, MARIEFREDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Mariefreds socken är anlagd på en halvö norr om Gripsholmsviken, skogsområden söder om udden, samt på några öar i Mälaren. Drygt 1100 fornlämningar är kända i socknen. Vissa från bronsåldern, men huvuddelen är gravar från yngre järnåldern. Kärnbo kyrkoruin är från medeltiden, likaså kulturlager i stadskärnan. Själva staden Mariefred är anlagd på udden och präglas av ålderdomliga borgargårdar i trä med tillhörande uthus, som är byggda efter en rutnätsformad stadsplan som är anpassad den kuperade terrängen. Mariefred ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D21).

Mariefreds kyrka ligger centralt mitt i stadens centrum, på en kulle byggt på platsen för kartusianklostret Pax Mariae anlagt 1493. Sydväst om kyrkan ligger Gripsholms slott, anlagt vid slutet av 1300-talet. 1498 donerades sätesgården till det nyligen grundade kartusianerklostret. 1526 återkrävde Gustav Vasa klostret och bildade kungsgård, samt påbörjade en återuppbyggnad av det förfallna medeltidsslottet. Byggnadsmaterial till Gustav Vasas utbyggnad av slottet år 1526 togs från den gamla klosterkyrkan. Kyrkan med dess läge på höjden dominerar tillsammans med Gripsholms slott och Kungshusen vid Kungshustorget stadsbilden. Stadens namn är ärvt efter själva klostret, ”Mariae fred”, där första ordet syftar på jungfru Maria.

Nationalencyklopedin, band 13. Bra Böcker. 1994.
Sörmlandsbygden1988:1.