Stäng fönster Strängnäs kn, STRÄNGNÄS DOMKYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
(F d regementsstaden) Strängnäs ligger på en udde i södra delen av Mälaren och har en kraftigt kuperad stadskärna. Det medeltida gatunätet med oregelbunden karaktär är till stora delar bevarat i stadskärnan. Staden består av småskalig trähusbebyggelse, putsade hus från tiden runt sekelskiftet 1900, samt ett flertal medeltida stenbyggnader. Stadsbilden domineras helt av Strängnäs domkyrka, som är uppförd på kyrkberget i stadens södra del. Strängnäs nämns första gången på 1120-talet, som biskopssäte, men de äldsta bosättningarna dateras till 900- eller 1000-tal.

I kyrkans omgivningar finns flera medeltida byggnader, som har tydliga anknytningar till kyrkan. Väster om domkyrkan ligger domkapitelhuset, eller konsistoriehuset, från 1480-talet och tryckerihuset från 1700-talets slut. Båda byggnaderna är uppförda med synligt rött tegel. Strax intill tryckerihuset ligger domkyrkans bodar, tre låga rödfärgade byggnader. Norr om kyrkan ligger nya gymnastikhuset från 1904, en röd tegelbyggnad med dekorerade gavelspetsar. Närmast öster om domkyrkan ligger Roggeborgen, med trappgavlar, fialer och slammade tegelfasader, uppförd i slutet av 1400-talet som biskopspalats. Längre åt öster ligger lektorsgården från 1850-talet och det gamla gymnastikhuset uppfört 1852, vilket är Sveriges äldsta gymnastikbyggnad. Rektorsgården med medeltida källare är ett panelklätt timmerhus från år 1745 är också det uppfört öster om kyrkan. Söder om domkyrkan ligger den rödputsade biskopsgården, uppfört på 1600-talet, och det rödputsade Paulinska huset från slutet av 1600-talet. Mellan dessa båda biskopsgårdar ligger en lägre ljus byggnad som är den gamla ”tiondeladan”. Söder om domkyrkan ligger även den rödfärgade gamla biskopsgården Lyktan, vilken har anor från 1500-talet.

Strängnäs stadskärna ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården, D18. I motiveringen framhävs att staden är en stifts- och lärdomsstad med unikt sammansatt planmönster, där utvecklingen kan följas från medeltid över 1600-talets reglering till utvidgningar kring sekelskiftet 1900, då också funktionen av regementsstad tillkom. I värdetexten är den dominerande domkyrkan och övrig, i huvudsak medeltida bebyggelse som förknippas med stiftsstaden, medtagen.

Nationalencyklopedin, band 17. Bra Böcker. 1995.
Stadskärnan i Strängnäs. Kulturhistorisk bebyggelseinventering och bevarandeförslag. Strängnäs kommun 1978.
Sörmlandsbygden 1988:1.
Sörmlandsbygden 1996. Spår av tid. Södermanlands hembygdsförbund.