Stäng fönster Strängnäs kn, YTTERSELÖ KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Ytterselö kyrka är belägen på sydöstra delen av Selaön i Mälaren norr om Strängnäs. Socknen består av öppna, småbrutna odlingsbygder och mindre skogsområden. I socknen finns nära 3000 fornlämningar varav 95 % ligger inom 70 gravfält från järnåldern. Av dessa är det vid Åsa mest känt med drygt 250 synliga stensättningar och högar och skeppssättningen ”Åsa domarsäte”.

Inom socknen ligger det historiskt betydande godset Mälsåker, vars ägare satt många avtryck i kyrkan.

Söder om kyrkan ligger kyrkbyn Tuna, en förhållandevis stor by som fortfarande delvis har kvar strukturen av den dubbla radby på båda sidor av den gamla landsvägen som skiftades ut vid Laga skiftet 1829. Prästgården ligger i grannbyn Viggeby.

Närmast kyrkan ligger den gamla skolan från 1901, klockarebostaden och en byggnad från 1973-74 innehållande gravkapell och ekonomiutrymmen.

Nationalencyklopedin, band 20. Bra Böcker. 1990.
Sockenbeskrivningar, Stallarholmens kommun. I. Schnell.