Stäng fönster Vingåker kn, VÄSTRA VINGÅKERS KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Västra Vingåkers kyrka ligger i norra utkanten av Vingåkers samhälle på en ås i den gamla odlingsbygden. Kyrkan ligger centralt i socknen som är Södermanlands till ytan största socken och som tidigt var tätbefolkad. Vid kyrkan låg en knutpunkt för flera vägar bl a landsvägarna från Nyköping mot Närke och från Östergötland mot Eskilstuna och här hölls den årliga Åsens marknad från 1500-talet och fram till 1934. I kyrkans närhet ligger byggnader med anknytning till verksamheten, kyrkskolan från 1862-64 ritad av Johan Åbom, Klockaregården från 1750-talet som var kyrkskolans föregångare, sockenmagasinet från ca 1760 och Åsens gård med byggnader från mitten av 1800-talet. Vingåkers samhälle började växa fram efter 1862 då stambanan invigdes och Vingåkers station anlades en dryg kilometer söder om kyrkan. Idag har småhusbebyggelse uppförts på den norra sidan om kyrkan och energiskog har planterats mellan huvudvägen till Vingåker och kyrkan, vilket skymmer kyrkan, som tidigare dominerade i slättlandskapet.
Källa: Sveriges städer och samhällen jämte landsbygd. Södermanland. Del I. 1947. Sörmlandsbygden 1988:1