Stäng fönster Strängnäs kn, HÄRADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Härads socken består av öppna dalgångsbygder i anslutning till Sörfjärden i norr och mer glesbebyggd skogsbygd i söder. I socknen finns mer än 500 kända fornlämningar. Dessa består till 85 % av gravar inom 20 järnåldersgravfält men det finns även rösen, stensättningar och skärvstenshögar från bronsåldern samt tre fornborgar.

Härads kyrka ligger i socknens norra del precis söder Härads samhälle ca 8 km väster om Strängnäs. Kyrkan ligger mitt mellan gamla E3:an i norr och motorvägen (E20) och järnvägen i söder.

Precis i anslutningen till kyrkogårdsmuren i norr löper den gamla landsvägen med glest placerade alléträd.
Norr om kyrkan ligger Kyrkbyn och i öster ligger skolan och Klockaregården. Skolan är uppförd i 1920-talsklassicim medan Klockaregården har tillkommit senare. I närheten av kyrkan ligger också hembygdsgård från 1960, idrottshall från 1980-talet och motorstadion från 1990-talet.

Nationalencyklopedin, band 9. Bra Böcker. 1996.
Redelius, G. Härads kyrka, 1994