Stäng fönster Västervik kn, BLACKSTAD KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Blackstad ligger väster om Västervik. Socknen är medeltida och gränsar till Hallingeberg, Odensvi, Locknevi och Hjorteds socknar. I socken finns många lämningar efter förhistorisk aktivitet i form av exempelvis gravfält från järnåldern. Genom socknen sträckte sig länge ett långsträckt sjöstråk från havet via vilket man kunde ta sig från kusten in i landet. Området utgör klassisk mark för jordbruk och boskapsskötsel. På 1600-talet nämns Blackstad som egen församling, men kyrka ska ha funnits sedan medeltiden. Fram till 1961 ingick Blackstad i Locknevi pastorat. Även i världsliga frågor var man orienterad mot Locknevi som var kommuncentrum. Kyrkoherden bodde i Locknevi och komministern i Blackstad. Under 1960-talet skedde en orientering mot grannsocknen Hallingberg och 1973 införlivades Blackstad i Hallingebergs pastorat.