Stäng fönster Västervik kn, HALLINGEBERG KYRKOR, Kalmar

Beskrivning
Hallingebergs kyrka och kyrkogård ligger i norra delen av Hallingebergs socken i Tjust kontrakt, Västerviks kommun, Kalmar län och Linköpings stift. Kyrkan ligger tillsammans med kyrkbyn på en brant höjd mellan sjöarna Kogaren och Långrammen. Socknen är långsmal, över tre mil lång och på sina ställen knappt en halvmil bred. Bebyggelsen karakteriseras av små bebyggelseenheter, många ensamgårdar och torpbebyggelse. Området har en låg uppodlingsgrad.

Socknen har sedan 1918 två kyrkor, Hallingebergs kyrka i norr och Ankarsrums i söder. Vid entrén på Hallingeberg kyrkogård står smidda järnkors som rests över arbetarna från Ankarsrum bruk. Ankarsrum järnbruk anlades 1655 och omfattade gjuteri, mekanisk verkstad, pressverk, och emaljverk. 1918 övertogs den tidigare frikyrkan i Ankarsrum av Hallingeberg socken. Kyrkogården i Ankarsrum anlades redan 1909.

Socknen ligger i övergången mellan skärgården och det småländska höglandet, terrängen är strakt kuperad och omväxlande. Området karakteriseras av ett dramatiskt sprickdalslandskap som skapts när inlandsisen drog sig tillbaka. På båda sidor om det långsträckta sjösystemet löper rullstensåsar. Berggrunden i området utgörs främst av granit. I hela tjustbygden finner man rikligt med förhistoriska lämningar och så också omkring Hallingbergs kyrka. I socknen finns fyra fornborgar. Tjustbygden är en av de tre platser i länet som utpekats som förhistorisk centralbygd med mängder av lämningar och fynd.

Flygfotorafiet nedan är taget av Lennart Arvidsson, publicerat 1988 som vykort över kyrkan.