Stäng fönster Västervik kn, ODENSVI KYRKA KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Odensvi socken ligger i det nordvästra hörnet av Tjust härad ungefär 20 km väster om Gamleby. Socknen är medeltida och benämns i skrift 1355 som Odenswij. Det fornnordiskt klingande namnet är sammansatt av guden Odens namn och ordet vi som betyder helig plats eller offerplats. I socknen finns ca 400 kända fornlämningar som bl a omfattar ett flertal järnåldersgravfält och rester av ett par fornborgar. Landskapet är kuperat med mycket skog och med odlingsmarker främst belägna i dalgångarna. Skogsbruk och jordbruk var länge dominerande näringar, men här fanns även bl a sågverk, cementgjuteri, snickerifabrik och mejerier. Den största sjön är Kyrksjön i socknens mitt. Socknens historia är starkt förknippad med de tre stora godsen, Odensviholm, Ogestad och Kulla som ännu 1957 upptog största delen av socknen. Under 1700-talet ägde lagman Granschoug samtliga tre gods som sedan delades mellan lagmannens tre döttrar. Som en krans runt socknens utkant ligger större och mindre byar såsom Skälhem, Källarhult, Smitterstad, Karrum, Boda m fl. Odensvi nuvarande kyrka uppfördes 1774-76 och prästgården1796. Båda är belägna i Odensvi kyrkby.