Stäng fönster Västervik kn, TÖRNSFALLS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Törnsfalls kyrka ligger centralt i socknen som gränsar mot Västerviks stad, Gamleby, Lofta, Hallingeberg och Gladhammars socknar. Landskapet är kuperat med flera små sjöar och växlar mellan skogs- och jordbruksbygd. Socknens norra gräns går längs med Gamlebyviken. Arkeologiska fynd finns från samtliga förhistoriska perioder men rikast är fyndmaterialet från bronsåldern. I socknen finns också resterna av en fornborg, Borgberget vid Blekhem, som troligen är från yngre järnålder. Jordbruk och fiske har varit socknens viktigaste näringar. Den största gården är Blekhem som är känd sedan 1300-talet då familjen Soop innehade gården. Här har senare bl.a. medlemmar ur familjer som Hamilton, Risellschöld och Nordenfalk bott. Ett fåtal mindre industrier har funnits främst i Almvik där man haft tegelbruk och träindustrier. I det bergiga området mellan Källsåker och Gäddeglo har man brutit sten till gravvårdsindustrierna i Västervik.

När kyrkan byggdes på medeltiden var församlingen eget pastorat. År 1653 blev Törnsfall annexförsamling till Västerviks stad. Församlingsborna i Törnsfall var dock missnöjda med sammanslagningen eftersom man ansåg att man fick betala mer och fick ut mindre av kyrkan. Därför beslutades 1866 att socknen på nytt skulle bli ett eget pastorat. Detta skulle genomföras när den dåvarande komministern, E. J. Segerstedt, som tillträtt 1857, avgick. Delningen genomfördes först 1911 då Segerstedt avlidit, 91 år gammal. År 1962 skedde en ny sammanslagning. Denna gång med Gladhammars och Västrums församlingar som tillsammans bildade Gladhammars pastorat.