Stäng fönster Västervik kn, UKNA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Ukna socken ligger nordväst om Edsbruk i den allra nordligaste delen av Kalmar län. Tvärs genom socknen sträcker sig Uknadalen som på båda sidor omges av skogsklädda höjder. Genom dalen ringlar Storån. I socknen finns också många större och mindre sjöar, bland dem Storsjön i närheten av Ukna kyrkby. I socknen finns över 200 kända fornlämningar varav två fornborgar. I socknen ingick till 1931 Överum med omnejd, som då blev egen socken.

Jord- och skogsbruk var långt fram i tiden de dominerande näringarna i socknen, kompletterat av industrier som tegelbruk och järnbruk. Stensnäs vid Storsjön strax sydost om Ukna kyrka är det största godset i socknen, med en historia som går tillbaka till 1500-talet. Huvud-byggnaden är uppförd under 1700-talet. Godset har under de senaste århundradena ägts av bl a familjerna Lewenhaupt, Adelswärd och sedan 1847 av den grevliga familjen Stackelberg. Under en period i mitten av 1800-talet ägdes både Stensnäs och Överums herrgårdar liksom Överums bruk av familjen Stackelberg.

Redan på medeltiden fanns en kyrka i Ukna, till en början en träkyrka senare en stenkyrka, båda på samma plats ca 1 km nordväst om nuvarande kyrkplats. Här låg kyrka och kyrkogård fram till 1830-talet då den nya kyrkan uppfördes. Den forna prästgården, Storhammar, ligger ännu vid det som numera är en kyrkoruin. Ruinen har undersökts arkeologiskt och restaurerats på 1940- och 70-talen.