Stäng fönster Västervik kn, ÖVERUMS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Överums socken bildades 1931 genom en sammanslagning av områden från Lofta, Västra Ed, Ukna, Dalhem och Gamleby socknar. Samtidigt bildades Överums kommun som bestod fram till kommunsammanslagningen 1970. Inom socknen finns relativt få arkeologiska fynd från stenåldern, men ett större antal från bronsålder och järnålder, exempelvis två fornborgar. Den första noteringen om namnet Överum är från 1390. Socknen är långsträckt och domineras av Överumsdalen dit en stor del av bebyggelsen är koncentrerad. Flera sjöar finns i området, vilka binds samman av vattendrag. Det var vid ett av dessa vattendrag som Hubert de Besch och Henrik de Trij 1655 startade en masugn och två hammarsmedjor på Överums hemman. Under lång tid producerades framförallt kanoner vid bruket. I mitten av 1800-talet började man tillverka lantbruksredskap, vilket blev en stor framgång. Överumsplogen blev känd både nationellt och internationellt. Bruket tillverkade även gjutjärnsspisar och köksredskap m fl produkter. På 1970-talet hade AB Överums Bruk 1000 anställda. Idag sysselsätter man omkring 170 personer. Bruket ägs sedan slutet av 1990-talet av Kongskilde-koncernen i Danmark. Vid sidan av Överums bruk har skogsnäringen varit viktig för socknen. Under lång tid kunde sockenborna sälja kol till bruket, men man bedrev också en omfattande bränning av tjära.

År 1931 bildades Överums församling och kyrkan och kyrkogården överfördes från Överums bruks ägo till Svenska kyrkan. En prästgård fanns först norr om bruksområdet. Husen finns ännu kvar men är flyttat in i samhället och ligger längs Linköpingsvägen. En ny kyrkoherdebostad byggdes en bit in på 1900-talet mitt i Överums samhälle och ligger vid den sk. Piazzan. Huset är år 2005 ute till försäljning.