Stäng fönster Falköping kn, ÅSARP - SMULA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ÅSARP-SMULA KYRKA - Kyrkan, som sedan 1830 är gemensam för Norra Åsarp och Smula, är belägen mitt inne i Åsarps samhälle med huvudgatan passerande direkt väster om kyrkan. Väster om vägen samt norr om kyrkogården ligger villor i lummiga trädgårdar. Direkt öster om kyrkan ligger en välbevarad äldre skola med två byggnader från förra sekelskiftet, en nybyggd del samt uthus och skolgård. Prästgården, nyss avsåld, med tillhörande allé är belägen invid vägen till Vartofta öster om skolan. Åsarpsområdet står i samband med Ätradalen som var viktig under förhistorisk tid. Det finns därför en mängd fornlämningar såsom gravfält, rösen, Olsbrostenen samt Ätrastigen, med bevarade hålvägar, som var en betydande kommunikationsled.

SKOLBYGGNADER - Skolhusen har stående gulmålad locklistpanel, sadeltak och originalfönster från ca 1910.