Stäng fönster Aneby kn, ASKERYDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Askeryds socken ligger i Jönköpings läns nordöstra del. Socknen gränsar i öster mot Östergötland och socknarna Torpa, Asby och Västra Ryd. I nordväst gränsar Askeryd till Marbäck och Bredestad och söder respektive sydväst ligger Eksjö och Flisby. Västerut går gränsen dels genom sänkor i höglänt terräng, bland annat genom Assjön, Kunhultssjön och Försjön, i öster bildar Västra Lägern en naturlig gräns. Landskapet är kuperat och till största delen skogtäckt. I socknen finns 17 fasta fornlämningar inregistrerade i form av gravrösen och stensättningar, huvudsakligen koncentrerade till moränryggar eller sluttningar.
Äldsta kända belägg för namnet Askeryd kommer från ett testamente från 1282 som nämner "Askeryt". Namnet härleds ur trädslaget ask samt ändelsen "ryd" som betecknar en röjd, öppen plats. Askeryd var under medeltid eget pastorat med Bredestads om annex. Socknen Askeryd ändrades vä-sentligt 1877 då i det närmaste halva socknen - de bördiga områdena öster om Västra Lägern - av-skiljdes. Omkring 1950 hörde ca 1/3 av socken till det bondeska fideikommisset, huvudgården Bordsjö inte långt från kyrkan. Andra större och äldre gårdar är Edhult, Skyttlingabäck och Haugrida. Skogs- och lantbruk har varit den huvudsakliga inkomstkällan för socken, och saknar idag större ar-betsgivare. Befolkningen är istället beroende av pendling till större tätorter och har därtill minskat i storlek.

REFERENSER

Andersson, KD och Silfving, Jean, Askeryd, en gammal smålandssocken¸ Eksjö 1981.
Björkman, Sten, mfl (red.), Svenska gods och gårdar. del XXV, Småland: Jönköpings län (östra delen), Uddevalla 1941.
Erixon, Sigurd, mfl, (red.) Sveriges bebyggelse : statistisk-topografisk beskrivning över Sveriges städer och landsbygd. Landsbygden. Jönköpings län, del III, Uddevalla 1952
Hederström, Christine, Värdefulla byggnader och miljöer i Aneby kommun, Aneby 1994