Stäng fönster Aneby kn, BÄLARYDS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Jönköping

Socknen
Bälaryds socken ligger i Jönköpings läns nordöstra del I norr gränsar den till Lommaryds socken och i Söder till Flisby. I väster gränsar den till Järsnäs socken och i öster till Bredestad. Landskapet präglas av skogsrika och kuperade bygder, mot Lommaryd och Järsnäs socknar med vidsträckta inslag av sumpmarker. I Bälaryds socken finns 46 fasta fornlämningar registrerade, många är registrerade som gravgrupper på krönlägen i landskapet. 1 km sydväst om kyrkan finns ett gravfält med ca 50 gravhögar och 2 km öster om kyrkan finns ett annat gravfält med 60-70 gravhögar samlade. I övrigt förekommer många stensättningar, gravrösen och ett par resta stenar. Äldsta belägg för namnet Bälaryd är funnet från omkring 1300 och stavas då ”Balarydht” med oklar förled. Efterleden är ”ryd” med betydelsen röjning, eller röjd plats. Största godsinnehavare är Skärsjö, med huvudbyggnad från 1790.
Enligt en beskrivning från 1930-talet beskrivs socknen som avsides och gammaldags i seder och bruk. Främsta utkomst har skogen stått för , genom olika träförädlingsindustrier. Närheten till Aneby i nord ost med utvecklade järnvägsnät har betytt mycket, både för kommunikationer och för arbetstillfällen.

Kyrkomiljön
Bälaryds kyrka ligger utmed vägen mellan Aneby och Jönköping. Kyrkbyn består förutom av kyrkan med kyrkogård och gravkor även av skola norr om kyrkan. Skolbyggnaden uppfördes 1886 av timmer i två våningar, rödfärgad locklistpanel med vita knutar. Skolbyggnaden är ett karakteristiskt inslag i kyrkomiljön som är viktig att slå vakt om. Skolan har fungerat som församlingshem sedan 1969. Öster, väster och söder omges kyrkan och kyrkogården av skog. Kyrkogården omgärdas av ett järnräcke med gjutna stolpar och uppvallad stödmur, i söder avgränsas kyrkogården av en kallmurad mur av tuktad sten. Vid västra kanten snett framför västtornet står även ett gravkor. Gravkoret är rest över skräddare Carlström och hans hustru från Tolarp, troligen uppfört i slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet. I öster är kyrkogården utvidgad 1958. Den äldre delen av kyrkogården är omgärdad av en relativt väl sammanhållen trädkrans.

REFERENSER

Björkman, Sten, mfl (red.), Svenska gods och gårdar. del XXV, Småland: Jönköpings län (östra delen), Uddevalla 1941.
Lagerman, Berndt, ”Bälaryds socken” ur Erixon, Sigurd, mfl, (red.) Sveriges bebyggelse: statistisk-topografisk beskrivning över Sveriges städer och landsbygd. Landsbygden. Jönköpings län, del III, Uddevalla 1956