Stäng fönster Aneby kn, HAURIDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Haurida socken ligger i Jönköpings läns nordöstra del. Angränsande socknar är i väster Skär­stad, i norr Ölmstad och Gränna, i öster Vireda och i söder Svarttorp och Järsnäs. Landskapet präglas av stora höjdskillnader, i öster med större mossmarker som dikats ut till jordbruksmark med boskapshållning, i övrigt skog. Gårdarna har traditionellt varit små och såväl jordbruk som boskapshållning har endast kunnat drivas i mindre omfattning, i kombination med skogsbruk. Nordost om kyrkbyn ligger Åsens by som är en bevarad typisk by på ett högt läge. Åsens by är i dag kulturreservat. Industrier har saknats i socken, och likaså har det inte funnits någon egentlig tätort, bortsett från kyrkbyn Haurida med skola, några lantgårdar och några hus som tidigare fungerat som affärer.

Äldsta belägg för namnet Haurida är från ca 1300 som då stavas Hagrydh. Andra stavnings­former har varit Hagrida, Hafrida och Havrida. Namnet har sitt ursprung i ”hagh” (= gärdesgård) samt ”ryd” (= röjning, röjd plats). I socknen finns 18 gravlämningar registrerade i fornminnesre­gistret, förutom en del fångstgropar, torpargrunder, milstenar och dylikt – således förhållandevis fornlämningsfattigt.

Haurida kyrka ligger utmed vägen mellan Vireda och Lekeryd, vid vägskälet till Åsens by och längre bort Ölmstad. Runt kyrkan har bildats en kyrkby med kontinuitet från medeltid. Söder om kyrkan ligger sockenstugan, en timrad och panelklädd tvåvåningsstuga från 1880, där bredvid står den före detta skolan från 1925 med brutet tak, rödfärgad med vita knutar. Väster om kyrkan ligger Haurida hembygdsgård, Fredéns stuga, uppförd i början av 1800-talet och har även inrymt affär. Nuvarande ladugård är ditflyttad 1960. Därtill et par bostadshus av varierande art och ålder. Särskilt intressanta är Norrgården med välbevarat bostadshus från 1800-talets andra hälft och ett par enkelstugor i två våningar från 1800-talet.

Kyrkbyn med kyrka, kyrkogård och skola, sockenstuga mfl byggna­der är utmärkt som riks­in­tresse för kulturmiljövår­den och utgör ett för länet karaktäristiskt administrativt socken­cent­rum med välbevarade och tidstypiska bebyggel­seinslag.

REFENSER

Björkman, Sten, mfl (red.), Svenska gods och gårdar. del XXV, Småland: Jönköpings län (östra delen), Uddevalla 1941.

Lagerman, Berndt, ”Bälaryds socken” ur Erixon, Sigurd, mfl, (red.) Sveriges bebyggelse : sta­tistisk-topografisk beskrivning över Sveriges städer och landsbygd. Landsbygden. Jönköpings län, del III, Uddevalla 1956

Hederström, Christine, Värdefulla byggnader och miljöer i Aneby kommun, Aneby 1994