Stäng fönster Aneby kn, LOMMARYDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Lommaryds socken ligger mitt i Norra Vedbo härad, sydväst om Tranås och norr om Aneby. Socknen präglas av småbergigt skogslandskap med inslag av bördig åkermark, där höjder och dalar tätt avlöser varandra. I öster gränsar socknen till Svartån och sjön Ralången och i denna låglänta terräng ligger också den bördigaste marken. Söder om Lommaryd ligger vid Vittaryd ett gravfält från järnåldern med domarringar, men ett flertal fynd från vitt skilda ställen i socknen visar också upp gravplatser mm från sten- och bronsålder. 200 meter söder om Lommaryds kyrka ligger ett gravfält med två högar och sju stensätt¬ningar. Kyrkbyn ligger i socknens mitt och genom byn, förbi kyrkans norra sida går landsvägen mellan Aneby och Adelöv. Väster om kyr¬kan och kyrkogården ligger i axel med kyrkans mittlinje församlings¬hemmet, uppfört 1824, som tidigare tjänat som sockenstuga och skola. Den nuvarande skolan ligger på andra sidan vägen.
Lommaryd nämns första gången som ”Lomarydth” omkring 1300. Förleden är av oklart ursprung men kan vara det fornsvenska mansbinamnet ”Lome”, som bildats av dialektala verbet ”lomma” dvs gå med tunga klumpiga steg. Efterleden –ryd har betydelsen ”röjd plats”.

REFERENSER

Björkman, Sten och von Sydow, Wald. (red.) Svenska gods och gårdar, del XXV, Uddevalla 1941.