Stäng fönster Aneby kn, MARBÄCKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Marbäcks socken gränsar i norr till Frinnaryds socken, i väster till Lommaryd, i söder till Bredestad och i öster till Askeryds socken. I väster ligger sjön Ralången och norr därom breder Svartådalen ut sig. I öster reser sig landskapet och präglas av ett höglänt område av skogs- och åkermark med inbrytande dalgångar. Bördigast är trakten längs sjön Ralången där också fornlämningar och vägar förekommer rikligast. Ett 30-tal fasta fornlämningar i form av rester av gravhögar och stensättningar vittnar om Marbäcks sockens äldsta historia, oftast lokaliserade till krön eller sluttningar på moränryggar. Äldsta skriftliga belägg om socknen kommer från 1337, och det är kyrkbyn Marbæk som givit socknen dess namn. Förleden Ma härleds ur mark med betydelsen (gräns)skog och bäck syftar på det förbiflytande vattendraget genom kyrk¬byn. Att socknen tidigt lockat till mer storskaligt jordbruk vittnar flera äldre gårdar såsom tex Herrestad, Katrineholm, Öringe mfl om. Herrestad nämns på 1300-talet och då som klostergods. Det nuvarande godset grundades av adliga släkten Pistol som också lät bygga ett gravkor åt sig vid Marbäcks kyrka. Socknen saknar utpräglad industri och har haft huvudsaklig näring i skogs- och jordbruk, under senare år har närheten till större orter som Tranås, och Aneby med industrier varit av betydelse för ortens försörjning.

Marbäcks kyrka ligger i socknens sydvästra del, på en sluttning med vid utsikt över Svartådalen och sjön Ralången i nordväst. Kyrkan är omgiven av en kyrkogård som huvudsakligen breder ut sig söder om kyrkan. I kyrkbyn som endast består av ett tiotal hus är bebyggelsen dels samlad till kyrkan och dels till väst-östliga anslutningen till riksväg 32 mellan Eksjö och Tranås. Bebyggelsen består av enskilda bostadshus och en hembygdsgård, norr om kyrkan ligger en jordbruksfastighet som heter Västergården. Kyrkogården är omgärdad av stenmurar som både avgränsar kyrkogården och fungerar som stödmur vid nivåskillnaderna. I östra delen av kyrkogården ligger en minneslund vid en kulle.

REFERENSER

Björkman, Sten, mfl (red.), Svenska gods och gårdar. del XXV, Småland: Jönköpings län (östra delen), Uddevalla 1941.
Erixon, Sigurd, mfl, (red.) Sveriges bebyggelse : statistisk-topografisk beskrivning över Sveriges städer och landsbygd. Landsbygden. Jönköpings län, del III, Uddevalla 1952
Hederström, Christine, Värdefulla byggnader och miljöer i Aneby kommun, Aneby 1994