Stäng fönster Eksjö kn, BELLÖ KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Bellö socken ligger i Jönköpings läns östra del och gränsar i norr till huvudförsamlingen Ingatorp, i väster till Edshult, i sydost till Kråkshult och i öster till Hässlebys socken. Bellö omtalas första gången i skriftliga källor som Bællo 1337 och härleds ur namnet på sjön i väster; Belle som beskrivs som den stora sjön. Namnet är bildat från ett fornsvenskt adjektiv Balder som betyder stor. Landskapet är till stora delar kuperat och består huvudsakligen av skogsmark, huvudnäring är skogsbruk och träindustri. Socknen är liten och bestod 2003 av endast 215 invånare. Det finns endast två fasta fornlämningar registrerade, två rösen belägna på höjdryggar i skogs- respektive åkermark. Däremot har flera lösa fynd gjorts, främst kopplade till områden nära sjöstränderna. En bit nordost om Bellö kyrka ska en pilgrimskälla Lussekällan ha legat. Bebyggelsen är spridd på uppodlade höjdryggar, herrgårdar och större gods saknas i socknen. Sockencentrum utgörs av Bellö kyrkby vid norra stranden av sjön Lilla Bellen, kyrkbyn består av kyrka, fd. folkskola och lärarbostad, småskola samt ett trettiotal byggnader norr om kyrkan.

Bellö kyrka och kyrkogård ligger på västra sidan om landsvägen mellan Skede och Hjältevad, mellan sjöarna Mycklaflon och Bellen. Mittemot kyrkan på andra sidan vägen ligger församlingshemmet som uppfördes som socknens första skolhus 1882. Nordost om kyrkan uppfördes en sockenstuga 1914, och har använts både som småskola, lärarbostad och kommunhus. Numera fungerar den dock som privatbostad. I söder ligger Klockaregården som uppfördes 1878 av timmer, idag tjänstgör den som barndaghem. Sydost om kyrkan ligger den fd prästgården. Kyrkan ligger på sydvästra delen av en kyrkogård som är orienterad i sydväst-nordostlig riktning. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad stenmur av tuktad natursten, med grindöppning i sydöstra muren mittemot kyrkporten. Grinden är dekorativt smidd och har grindstolpar av fyrkantshuggen granit. Kyrkogården är också omgärdad av en trädkrans av lönn mot vägen och på övriga sidor huvudsakligen av alm. I sydvästra hörnet av kyrkogården står det före detta sockenmagasinet av rödmålat timmer, med årtalen 1739, 1791 samt 1802 inristade på innerväggarna. I nordvästra hörnet står en före detta likbod av rödmålat timmer, också denna från 1700-talet. Den gamla kyrkan var orienterad i väst-östlig riktning, men den nuvarande kyrkan uppfördes efter kyrkogårdens sträckning och då placerades kyrkan i nordväst-sydostlig riktning. Kyrkogården präglas av gravlinjer i samma riktning med rygghäckar och breda grästäckta ytor emellan.

REFERENSER
Syllner-Gustafsson, Marianne, Kulturminnesvårdsprogram för Eksjö kommun, antagen 1986.