Stäng fönster Eksjö kn, EKSJÖ KYRKOR KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Eksjö kyrka ligger i Eksjö stad och socken, i kommunens nordvästra del. Socknen ligger i en höglänt och framför allt i norr och öster backig bygd. I söder och väster är marken mindre kuperad. Skog dominerar arealen till 67% (1986) medan 15% täcks av åkermark. Staden Eksjö växte fram under 1300-talet, ca 500 meter sydväst om dagens centrum. 1568 brann staden ner men återuppbyggdes, och 1856 brann stora delar av den södra delen ner igen. Södra delen återuppfördes med tidsenlig stadsplan med fler och bredare gator. Norra delen behöll sin senmedeltida stadsplan med långgator och smalare gränder Eksjö undslapp efterkrigstidens stora centrumombildning och visar idag upp en unikt välbevarad stadskärna med stadsgårdar och träbebyggelse. Stora delar av Eksjö stad är idag byggnadsminnesförklarad.

Eksjö kyrka ligger på östra sidan om Stora Torget som lades ut efter senaste stora branden 1856. Torget avgränsas i väster av Stadshotellet, uppfört 1856 och om- och tillbyggt 1904, på norra sidan ligger handelsgårdar som funnits sedan 1600-talet och i söder motsvarande handelsgårdar som uppfördes efter branden 1856. Kyrkan står på den fd. kyrkogården, numera en kyrkpark som till största delen är grästäckt och planterad med äldre träd av bland annat lind, lönn och alm. Söder om kyrkan står en runsten som tidigare ingått i kyrkans murverk, samt två minnesstenar den ena över de som begravdes här fram till och med 1842 då kyrkogården flyttades norrut utanför stadstullen. Kyrkparken omges i norr, öst och söder av stadsbebyggelse. I norr ligger på andra sidan Norra Kyrkogatan församlingshemmet – Kyrkbacksgården som uppfördes 1974-75 och byggdes ut 1986. I sydost ligger Eksjös stadshus från 1846, ombyggd 1929.

REFERENSER

Syllner-Gustafsson, M, Kulturminnesvårdsprogram för Eksjö kommun, antaget 1986. Ej i tryck.