Stäng fönster Eksjö kn, INGATORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Ingatorps socken ligger i Jönköpings läns nordöstra del, angränsande till Östergötland i norr och delvis till Kalmar län i öster. Landskapet består till största delen av kuperad moränmark med skogsplanteringar. I öst-västlig riktning sträcker sig en dalgång där Brusaån rinner, och parallellt med denna går även landsväg och järnvägen mellan Nässjö och Oskarshamn. Järnvägen har varit betydelsefull för framväxten av socknens tre tätorter Bruzaholm, Hjältevad och Ingatorp. Äldsta industrien i socknen är Bruzaholms bruk som startade under 1660-talet och är än idag i drift, men det som präglade den senare industrialiseringen var främst trävaruindustrin och skogsbruken. Socknen är relativt fornlämningsfattig, omkring 50 fasta fornlämningar finns registrerade. En stor del av dessa utgörs av kvadratiska stensättningar. (augusti 2004)

REFERENSER

Syllner-Gustafsson, Marianne, Kulturminnesvårdsprogram för Eksjö kommun, antagen 1986.