Stäng fönster Eksjö kn, MELLBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Mellby socken ligger i Jönköpings läns östra del och i Linköpings stifts sydvästra del. Socknen ligger i en skogrik bygd i Södra Vedbo härad, i kuperad terräng med vidsträckta kärr- och mossmarker. I nordväst gränsar socknen till Höreda som Mellby tidigare var annex till. Ursprungligen var dock Mellby moderförsamlingen. I norr och väster gränsar socknen naturligt genom sjön Solgen till Hult och Edshult och i söder till Vetlanda och Skede.

Kyrkan ligger i ett öppet och relativt flackt landskap i anslutning till sjön Solgen. Kyrkan med kyrkogård ingår i Mellby sockencentrum som även består av sockenstuga mittemot (från 1916), fattigstugan från omkring 1850 på samma tomt, och det före detta kyrkstallet som nu används som uthuslänga. Norr om kyrkan och sockencentrat ligger ett gravfält från yngre järnålder med olika typer av gravsättningar, i närheten finns även gravhögar och storrösen med ursprung i bronsålder, samt en offerkälla kallad Förs källa. Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning på en kyrkogård som omgärdas av en kallmurad bogårds¬mur av tuktad gråsten. På kyrkogården står även en klockstapel med medeltida kontinuitet.

REFERENSER

Johnsson, Anders och Remmar, Per-Olof, Kulturmiljövårdens riksintressen, Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jönköpings län 1996