Stäng fönster Gislaved kn, NORRA HESTRA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Norra Hestra socken utgörs av en starkt kuperad skogsbygd, vilken genomflyts av ån Nissan från norr till söder. Längs dalgången löper väg 26 mot Halmstad. Samhället Hestra och kyrkbyn ligger ett par kilometer väster om Nissan. Den utskiftade kyrkbyn ligger ovanför samhället, ett stycke åt söder. Där är en uppodlad västsluttning till ett bergsparti. Kyrka och kyrkogård ligger längst upp i sluttningen där skog tar vid. Norr om kyrkogården finns parkering och personalbyggnad samt en rödfärgad stuga. Direkt väster om kyrkogården löper Kyrkvägen ned mot samhället. Väster om vägen ligger dels den gamla skolan som nu tjänar som hembygdsgård med tillhörande byggnader och dels norr om detta ett församlingshem. Längst i söder ligger några utskiftade gårdar.

F.D. SKOLA/HEMBYGDSGÅRD - Den timrade byggnaden i två våningar uppfördes 1862 som folkskola. Exteriören är välbevarad med rödfärgad locklistpanel, vita foder, spröjsade fönster med handblåsta glasrutor och ursprunglig pardörr med liggande överljus och inramande portal med pilastrar och entablement. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel och har två putsade skorstenar. Nedanför skolan ligger linbasta från samma sekel, jordkällare och en rödfärgad uthuslänga. I sistnämnda ryms kyrkans ljudtak och ett par bänkdörrar från 1700-talet, troligen till en korbänk. En av portarna har stocklås och torde härröra från kyrkan, dess ålder är 1700-tal.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är en souterrängbyggnad uppförd på 1960-talet med utskjutande entréparti åt öster, fasad av rött tegel och sadeltak med tvåkupigt lertegel.

PERSONALBYGGNAD - Den låga och långsmala byggnaden är sannolikt uppförd omkring 1970 och rymmer personalutrymme, verkstad samt garage. Fasaden består av rödfärgad lockpanel och har ospröjsade fönsterrader. Det flacka sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.